Over ons

Over mij
De oorsprong

Ontwerpen is een vak. Een goed ontwikkelde visueel-ruimtelijke intelligentie is een gave. Het stelt mij in staat om grotere patronen te herkennen. Met een intuïtief gevoel voor verhoudingen en voor het vinden van de juiste oplossing. Een verbeeldende visie, een originele onverwachte benadering en het juiste verband zien tussen op het eerste gezicht niet aan elkaar gerelateerde zaken. 

Een opleiding aan de Academie van beeldende kunsten Rotterdam (ruimtelijk ontwerpen, product design, styling en fotografie) was een natuurlijke stap voorwaarts in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.

De loopbaan

Tijdens mijn afstudeerjaar kreeg ik mijn eerste grote ontwerpopdracht; concept, ontwerp en directievoeren voor de totale verbouwing van een modezaak aan de Lijnbaan te Rotterdam (Best Boy Company, 1988). Uit de samenwerking met de vanwege de omvangrijke opdracht aangetrokken vrienden/medestudenten ontstond het eerste ontwerpbureau, 4voor1 ontwerpers. Al spoedig volgden opdrachten voor klinkende namen als IBM, Het Stedelijk Museum Amsterdam, Theater Instituut Nederland en PKO Bank Polski.

Na jaren pendelen tussen Rotterdam en Amsterdam – waar ons bureau inmiddels was gevestigd – besloot ik in naar mijn thuisstad terug te keren en onder eigen naam en als eenmanszaak verder te gaan. Hier investeerde ik opnieuw in mijn Rotterdamse netwerk wat resulteerde in opdrachten voor o.a. Afval Verwerking Rijnmond (herinrichting van entree en ontvangstruimte van het hoofdkantoor en een mobiele stand), transportonderneming Samskip (inrichting van nieuwbouw van het wereldwijde hoofdkantoor en een foto-opdracht t.b.v. kunst aan de muur op alle etages), diverse modezaken in de regio Rotterdam (concept, ontwerp en directievoeren). Daarnaast vele verbouwingen voor particulieren, maatwerk, meubels, ontwerpen voor en uitvoering van tuinen en aankleding van openbare ruimten.

De ontwikkeling

Gaandeweg heb ik mijn werkzaamheden en expertise verder verbreed en verdiept.

Verbreding door het eigen maken van nieuwe disciplines en vaardigheden aan te scherpen en uit te breiden. Een grote sprong voorwaarts was een tijdelijk professioneel samenwerkingsverband met planoloog Cindy Marcus (het huidige ontwerp- en adviesbureau Begaan Met Ruimte). Beiden waren wij als vrijwilligers en bewoners reeds betrokken bij de ruimtelijke en sociale ontwikkelingen van de Rotterdamse wijk Heijplaat, destijds een omvangrijk herstructureringsgebied. Met het verkrijgen van een subsidie van het agentschap NL van het ministerie van Economische Zaken werden wij in staat gesteld onze reeds genomen initiatieven als gezamenlijk te realiseren tijdelijke gebiedsontwikkeling, opkomen voor de belangen van de woonkern Heijplaat en bijdragen aan een afgewogen ruimtelijke ontwikkeling van het gebied als geheel te vervolmaken en te realiseren. Met als resultaat dat wij een onmisbare sleutelrol hebben gespeeld in het herkennen van kansen, het aaneenknopen van initiatieven en het verzilveren van goodwill en sympathie. En een vrijwel volledige realisatie van de uit naam van bewoners voorgestelde ruimtelijke ontwikkeling. Als kers op de taart kreeg het bureau Begaan Met Ruimte van Port of Rotterdam de opdracht voor het maken van een ontwerp voor een omvangrijk park van 160 x 60 meter.

Verdieping door eigen kwaliteiten, motieven, waarden en drijfveren te blijven onderzoeken. Bij mijzelf te achterhalen waar ik echt blij van word, waar mijn enthousiasme ligt en waarom. Balans en verbinding tussen professie en privé. Het maakt mij tot een bevlogen ontwerper, authentiek, toegewijd en trefzeker. Zingeving doet verbinden aan mensen ‘voor wie je het doet’

Het heden

Ontwerpen is mijn vak. Ruim 30 jaar ervaring is een gegeven. Met een even zo groot enthousiasme als toen ik net begon, zet ik mijn talent, mijn gedrevenheid en verworven kennis in voor al uw vormgevingswensen. De diversiteit aan opdrachten houdt me nog dagelijks geïnspireerd.